EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Warstwowa sałatka z rzodkiewką, szynką i jajkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wielkanocna sałatka z świeżymi warzywami i jajkami przepiórczymi. Idealna na Wielkanocny stół. Pięknie wygląda jako ozdoba stołu.

Warstwowa sałatka z rzodkiewką, szynką i jajkami

Składniki:

Warstwowa sałatka z rzodkiewką, szynką i jajkami

 

  • 18 jajek przepiórczych
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200g szynki
  • 200g żółtego sera
  • 200g zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy

 

  • Sos:
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z rzodkiewką, szynką i jajkami

ETAP 1:

Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek, 8 odłożyć do dekoracji a pozostałe oddzielić białko od żółtka. Białko pokroić w drobną kosteczkę a żółtka posiekać.

ETAP 2:

Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, a szczypiorek drobno posiekać.

Szynkę pokroić w kostkę a żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Zielony groszek ugotować w lekko osolonej wodzie a kukurydzę odsączyć z zalewy.

ETAP 3:

Sos: Majonez i jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Sałatkę układać warstwowo w przezroczystej salaterce według kolejności:
zielony groszek, żółty ser, sos, szynka, kukurydza, sos, białka jajek, sól, pieprz, rzodkiewka, żółtka jajek, szczypiorek i ułożyć całe jajka przepiórcze.