peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Warzywa w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

idealne do zup i gulaszy - zamiast mrożonek

Warzywa w słoikach

Składniki:

Warzywa w słoikach

 

  • na 1 kg marchwi
  • 300 g pietruszki
  • 300 g selera

 

  • na 1 kg warzyw
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Warzywa w słoikach
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą (2 szklanki wody na 1 kg startych lub pokrojonych warzyw). Doprawiamy solą i kwaskiem cytrynowym a następnie zagotowujemy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do słoików (takich jak po dżemie - około 300 ml), zakręcamyi gotujemy w garnku wypełnionym wodą (do połowy wysokości słoików) przez około 30 minut. Wystawiamy, pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wynosimy do piwnicy.