jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Warzywno - owocowy sok

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Nic tylko pić i cieszyć się zdrowiem. Taki sok to doskonała porcja witamin. Polecam zwłaszcza jesienią i zimą gdy jakby więcej „katarków” i wirusów wokół.

Warzywno - owocowy  sok Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Warzywno - owocowy sok

SKŁADNIKI:

  • Składniki na około 2 litry soku :
  • 800 gram dyni (waga po obraniu),
  • 800 gram marchwi,
  • 800 gram jabłek,
  • 3 buraczki podłużne średniej wielkości,
  • ok 1,5 łyżki nasion chia,

Sposób przygotowania:

Warzywno - owocowy sok

ETAP 1

Warzywno - owocowy  sok
Obrana dynię kroimy w kostkę

Dynię kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 2

Warzywno - owocowy  sok
Przygotowana marchew dzielimy w plasterki

Obraną marchew kroimy w plasterki.

ETAP 3

Warzywno - owocowy  sok
Jabłka kroimy na ok 6 części

Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części- nie obieramy, by nie stracić cennych składników spod skórki.

ETAP 4

Warzywno - owocowy  sok
Buraczki także kroimy

Buraczki obieramy i także kroimy na mniejsze części, plasterki.

ETAP 5

Warzywno - owocowy  sok
Warzywa i owoce naprzemiennie przepuszczamy przez sokowirówkę

Tak przygotowane składniki naprzemiennie wkładamy do sokowirówki. Uzyskany w ten sposób sok mieszamy dodając do niego nasiona chia . Gdy nasiona zaczną pęcznieć sok rozlewamy i podajemy.