Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Taka wątróbka to dla mnie smaki rodzinnego domu, uwielbiam jej smak w połączeniu z cebulką i jabłkami.

Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku

 

  • 400g wątróbki wieprzowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3-4 cebule,
  • 2 twarde jabłka,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku
Wątróbkę płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy ją mlekiem tak, żeby była cała zakryta, odstawiamy na godzinę. Dzięki moczeniu w mleku pozbędziemy się charakterystycznego dla wątróbki zapachu.

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Jabłka myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy wątróbkę. Zdejmujemy ją, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodajemy wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy kilak minut.

W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy jabłka, podczas smażenia posypujemy je majerankiem. Jabłka przekładamy do wątróbki i dusimy kilka minut doprawiając do smaku. Jabłka nie powinny się rozpaść, Wątróbki nie podsmażajmy zbyt długo, ani nie duśmy zbyt długo, żeby nie była za twarda. Smacznego ;)
Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku
Zalewamy ją mlekiem tak, żeby była cała zakryta, odstawiamy na godzinę.
Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy wątróbkę
Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku
W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy jabłka
Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku
Jabłka przekładamy do wątróbki i dusimy kilka minut doprawiając do smaku.