mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Wędzony karp na grillu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Karp wędzony na grillu rozpływa się w ustach .

Wędzony karp na grillu

Składniki:

Wędzony karp na grillu

 

  • Karp świeży
  • przyprawa do ryb
  • cebula

 

Sposób przygotowania:

Wędzony karp na grillu
Karpia myjemy i oczyszczamy z łusek , wkładamy do naczynia żaroodpornego dobrze solimy i obkładamy spora ilość obranej i pokrojonej cebuli . Wkładamy do lodówki na noc lub dwie nocki . Im dłużej tym lepiej . Po tym czasie myjemy karpia i posypujemy przyprawą do ryb , kładziemy na tackę aluminiową . Grilla rozpalamy na odrobinie węgla drzewnego oraz drzewa typu " olcha " ( nada rewelacyjny smak rybie ) . Aby karp się uwędził nie upiekł potrzebny do tego jest grill z pokrywą ( ja mam grilla w kształcie piłki ) . I wędzimy około godzinki . Polecam :)