Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ryba z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieustanie szukamy nowych pomysłów na piątkowy obiad z rybą. Proponuję kawałki dorsza zanurzonego w wyrazistym sosie z warzywami. Danie najlepiej pasuję z ryżem.

Ryba z warzywami

Składniki:

Ryba z warzywami

 

  • 1kg fileta rybnego z dorsza
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag grzybów Mun
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 marchewki
  • ½ główki małej kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • Olej do smażenia
  • sól
  • 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

Ryba z warzywami

I

Ryba z warzywami

1. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam.
2. Rybę kroje na mniejsze kawałki, wlewam do ryby 2 łyżki sosu sojowego, wsypuję sól.

II

Ryba z warzywami

3. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, mieszam. Cieście obtaczam rybę i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.

III

Ryba z warzywami

4. Cebulę, imbir, czosnek obieram, cebulę, imbir drobno kroję, czosnek przeciskam przez praskę. Warzywa smażę na drugiej większej patelni na rozgrzanym olej.
5. Marchewki obieram, kroję w słupki, grzyby odlewam kroję na mniejsze paski. Grzyby i marchew dodaję do cebuli, smażę około 10 minut. Następnie dodaję drobno pokrojoną kapustę, smażę 10 minut, wsypuję curry, wlewam sos sojowy, podlewam ½ szk. wody i gotuję dwie minuty.
6. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną, rozrobioną w małej ilość i wody.
7. Sos łączę z rybą.

IV

8. Danie gotowe.
9. Smacznego.


Tagi:

dania