Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Wegański majonez jaglany (bez jajek)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Osoby uczulone na jajka i białko mleka nie muszą już rezygnować z majonezu! Kasza jaglana z dodatkiem oleju i wywaru z ciecierzycy (aquafaba) stworzy sos o podobnej konsystencji, a sól Kala Namak doda jajecznego aromatu.

Wegański majonez jaglany (bez jajek)

Składniki:

Wegański majonez jaglany (bez jajek)

 

Sposób przygotowania:

Wegański majonez jaglany (bez jajek)
Kaszę jaglaną przełożyć na sito i przelać sporą ilością wrzącej wody, aby wypłukać goryczkę. Opłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie klarowna. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, lekko osolić i gotować do miękkości. Przelać na gęste sito i odstawić do odcieknięcia (gotowanie na sypko częściej powoduje, że kasza ma delikatną goryczkę!). Ostudzić i przełożyć do pojemnika blendera.

Dodać szczyptę czarnej soli (uwaga na ilość, bo sól ma bardzo mocny aromat siarkowodoru!) - dolać olej, musztardę, sok z cytryny i zwykłą sól do smaku. Składniki miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, ale wpływ na końcowy efekt ma jakość noży w blenderze i jego moc!

Zimny wywar z cieciorki (aquafaba) ubić w suchej i czystej misce (nie może być tłusta!) na sztywną pianę. Przełożyć ją do blendera i ponownie, ale możliwie szybko zmiksować do połączenia. W razie konieczności można masę przetrzeć przez gęste sitko.

Gotowy majonez przełożyć do wyparzonego suchego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki do schłodzenia.