Sposób przygotowania:
Zapiekana alla cottage pie
Mięso myjemy, osuszamy kroimy w kostkę.
W rondlu podgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej (najlepiej partiami) pokrojone mięso. Do zarumienionego mięsa dodajemy tymianek, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki – mieszamy i smażymy wszystko 3-4 minuty.
Mięso zalewamy bulionem i dusimy je około 30 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i groszek– dusimy kolejne 15 minut (jeśli mięso jest jeszcze twarde przedłużamy czas duszenia). Do sosu dodajemy rozrobioną w odrobinie wody mękę- gotujemy 2 minut.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ziemniaki obieramy i gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie (ziemniaki mają być miękkie).
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz ubijamy przy okazji mieszając składniki. Puree doprawiamy do smaku sole i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne lub małe foremki delikatnie smarujemy masłem i wykładamy uduszone mięso – wlewamy też po odrobinie powstałego sosu.
Na mięso wykładamy puree. Posypujemy je tartym parmezanem i za pomocą widelca robimy na wierzchu dowolny wzorek.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Serwujemy z sałatą.
Smacznego.
W rondlu podgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej (najlepiej partiami) pokrojone mięso. Do zarumienionego mięsa dodajemy tymianek, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki – mieszamy i smażymy wszystko 3-4 minuty.
Mięso zalewamy bulionem i dusimy je około 30 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i groszek– dusimy kolejne 15 minut (jeśli mięso jest jeszcze twarde przedłużamy czas duszenia). Do sosu dodajemy rozrobioną w odrobinie wody mękę- gotujemy 2 minut.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ziemniaki obieramy i gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie (ziemniaki mają być miękkie).
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz ubijamy przy okazji mieszając składniki. Puree doprawiamy do smaku sole i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne lub małe foremki delikatnie smarujemy masłem i wykładamy uduszone mięso – wlewamy też po odrobinie powstałego sosu.
Na mięso wykładamy puree. Posypujemy je tartym parmezanem i za pomocą widelca robimy na wierzchu dowolny wzorek.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Serwujemy z sałatą.
Smacznego.