Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

SUPERPRZEPIS

Zapiekana alla cottage pie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanka z pysznym aromatycznym mięsem pod delikatnym puree ziemniaczanym to wspomnienie pobytu w Wielkiej Brytanii , które Wam smacznie polecam.

Zapiekana alla cottage pie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana alla cottage pie

 

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 gram pieczarek
  • Około 500 ml bulionu wołowego
  • ½ szklanki groszku (może być mrożony)
  • 1 duża marchewka
  • 1 gałązka tymianku
  • 1-2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • Puree:
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekana alla cottage pie
Mięso myjemy, osuszamy kroimy w kostkę.

W rondlu podgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej (najlepiej partiami) pokrojone mięso. Do zarumienionego mięsa dodajemy tymianek, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki – mieszamy i smażymy wszystko 3-4 minuty.

Mięso zalewamy bulionem i dusimy je około 30 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i groszek– dusimy kolejne 15 minut (jeśli mięso jest jeszcze twarde przedłużamy czas duszenia). Do sosu dodajemy rozrobioną w odrobinie wody mękę- gotujemy 2 minut.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ziemniaki obieramy i gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie (ziemniaki mają być miękkie).

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz ubijamy przy okazji mieszając składniki. Puree doprawiamy do smaku sole i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne lub małe foremki delikatnie smarujemy masłem i wykładamy uduszone mięso – wlewamy też po odrobinie powstałego sosu.

Na mięso wykładamy puree. Posypujemy je tartym parmezanem i za pomocą widelca robimy na wierzchu dowolny wzorek.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Serwujemy z sałatą.

Smacznego.
Zapiekana alla cottage pie
Mięso myjemy, osuszamy kroimy w kostkę. W rondlu podgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej (najlepiej partiami) pokrojone mięso. Do zarumienionego mięsa dodajemy tymianek, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki – mieszamy i smażymy wszystko 3-4 minuty
Zapiekana alla cottage pie
Mięso zalewamy bulionem i dusimy je około 30 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i groszek– dusimy kolejne 15 minut (jeśli mięso jest jeszcze twarde przedłużamy czas duszenia). Do sosu dodajemy rozrobioną w odrobinie wody mękę- gotujemy 2 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zapiekana alla cottage pie
W międzyczasie ziemniaki obieramy i gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie (ziemniaki mają być miękkie). Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz ubijamy przy okazji mieszając składniki. Puree doprawiamy do smaku sole i pieprzem.
Zapiekana alla cottage pie
Duże naczynie żaroodporne lub małe foremki delikatnie smarujemy masłem i wykładamy uduszone mięso – wlewamy też po odrobinie powstałego sosu. Na mięso wykładamy puree. Posypujemy je tartym parmezanem i za pomocą widelca robimy na wierzchu dowolny wzorek.