lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka na kwaśnej śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak się zastanawiam co tu zrobić pysznego, gdzie nie musiała bym praktycznie nic robić. Zaglądam do szafki, zaglądam do lodówki i mam już właśnie w tej chwili wpada mi genialny pomysł. Stoi samotnie śmietana kwaśna już wiem co idę robić.

Babka na kwaśnej śmietanie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka na kwaśnej śmietanie

Składniki na babkę z kwaśną śmietaną :

  • śmietana 18% 200 g ( taka jaką kupujecie do zupy)
  • jaja 3 szt
  • mąką 2 i 1/2 kubeczka
  • cukier 1 kubeczek
  • olej prawie cały kubeczek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Babka na kwaśnej śmietanie

Wykonanie:

Do misy wbijam całe jaja o temp pokojowej. Dodaję śmietanę, cukier i mieszam do połączenia składników.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam nad wymieszanymi składnikami ( mieszam łyżką). Na końcu dodaję olej i mieszam już tylko do połączenia składników.

Formę tortową smaruje masłem i obsypuje mąką. Przekładam ciasto do formy. Piekę 50 minut w 180 stopniach ( sprawdzałam patyczkiem po 30 minutach, ale było jeszcze surowe trochę wiec dopiekłam do 50 minut).

Po upieczeniu wyjmuje z formy i stawiam na kratce aby ostygło.

Posypuje cukrem pudrem zmielonym z cukrem waniliowym.

Ps

Do odmierzenia składników wykorzystałam pojemniczek po śmietanie.

Babka na kwaśnej śmietanie
Do misy wbijam całe jaj o temp pokojowej.
Babka na kwaśnej śmietanie
Dodaję śmietanę,cukier i mieszam do połączenia składników.
Babka na kwaśnej śmietanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam nad wymieszanymi składnikami ( mieszam łyżką).
Babka na kwaśnej śmietanie
a końcu dodaję olej i mieszam już tylko do połączenia składników.
Babka na kwaśnej śmietanie
Formę tortową smaruje masłem i obsypuje mąką. Przekładam ciasto do formy.Piekę 50 minut w 180 stopniach.

Tagi:

ciasta babki