Sposób przygotowania:
Wołowina z sosem jeżynowym
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, polać octem winnym, natrzeć solą, pieprzem, papryką. Dodać listki laurowe, ziarenka jałowca, obrany czosnek oraz cebulę, rozmaryn. Tak przygotowane przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Wołowinę wraz z przyprawami przełożyć do naczynia w kto rej będzie pieczona ( ja piekłam w żeliwnym naczyniu), wstawić do piecyka i piec w 180 C przez około 2-3 godziny.
Po upieczeniu ściągnąć siatkę.
Sos jeżynowy:
Na patelnię wlewamy 2 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenia mięsa, na rozgrzany kładziemy drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone łodygi selera, lekko zrumieniamy, dodajemy pokrojone pomidorki, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Następnie dodajemy jeżyny, doprawiamy sola i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut , potem dodajemy powidła lub dżem jeżynowy (jeśli takiego nie posiadamy, można go zastąpić dżemem z porzeczki lub żurawiny), przeciśnięte ząbki czosnku i gotujemy następne 5 minut. Sos powinien lekko zgęstnieć.
Składniki gotowego sosu jeżynowego można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko ( ja tak właśnie zrobiłam).
Mięso kroimy w plastry, polewamy pysznym, aromatycznym sosem jeżynowym. Taka wołowina z sosem jeżynowym doskonale smakuje z kaszą kuskus.
Wołowinę wraz z przyprawami przełożyć do naczynia w kto rej będzie pieczona ( ja piekłam w żeliwnym naczyniu), wstawić do piecyka i piec w 180 C przez około 2-3 godziny.
Po upieczeniu ściągnąć siatkę.
Sos jeżynowy:
Na patelnię wlewamy 2 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenia mięsa, na rozgrzany kładziemy drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone łodygi selera, lekko zrumieniamy, dodajemy pokrojone pomidorki, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Następnie dodajemy jeżyny, doprawiamy sola i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut , potem dodajemy powidła lub dżem jeżynowy (jeśli takiego nie posiadamy, można go zastąpić dżemem z porzeczki lub żurawiny), przeciśnięte ząbki czosnku i gotujemy następne 5 minut. Sos powinien lekko zgęstnieć.
Składniki gotowego sosu jeżynowego można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko ( ja tak właśnie zrobiłam).
Mięso kroimy w plastry, polewamy pysznym, aromatycznym sosem jeżynowym. Taka wołowina z sosem jeżynowym doskonale smakuje z kaszą kuskus.
CORAL
Netka
Naprawdę polecam zrobić , ja z jeżynami zrobiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona, na pewno zrobię taki lub podobny sos jeszcze nie raz :)
czarrna
Netka
Dzięki Kasiu :) !