-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Wiatraczki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejne szybkie ciastka z ciasta francuskiego do popołudniowej kawki. Tym razem wiatraczki z morelami. Polecam.

Wiatraczki z morelami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiatraczki z morelami

 

  • jedno ciasto francuskie
  • kilka moreli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Wiatraczki z morelami
Ciasto francuskie podzielić na 8 równych części. Każdy kwadrat ponacinać do środka z każdego rogu.Nie przecinając do końca. Co drugi róg ciasta złożyć do środka.

Morele umyć, usunąć pestki i przekroić na pół.

Na środek każdego wiatraczka położyć połówkę moreli. Ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać cukrem.

Piec 15 min w temperaturze 200 stopni.
Wiatraczki z morelami
Ciasto francuskie podzielić na 8 równych części. Ponacinać z każdego rogu.
Wiatraczki z morelami
Co drugi róg ciasta złożyć do środka. Powstanie nam wiatraczek.
Wiatraczki z morelami
Na środek położyć połówkę moreli. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać cukrem. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni.