Sposób przygotowania:
Domowe drożdżówki z serem i borówkamiPrzygotowanie ciasta drożdżowego
Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z drożdżami. Do misy robota planetarnego wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli, 2/3 mąki z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając resztę mąki z drożdżami. Ciasto można wyrabiać także ręcznie. Po 15 minutach porcjami dodajemy ostudzone masło. Dalej zagniatamy ciasto - jeszcze ok. 20 minut, aż będzie odchodzić od haka (lub dłoni).
Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum 2 razy.
Przygotowanie ciasta -c.d.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy - tym razem chwilkę. Dzielimy ciasto na porcje, każdą rozpłaszczamy na "placuszek", w każdym "placku" robimy ślad za pomocą szklanki - w tym miejscu robimy wgłębienie na nadzienie. Ciasto odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 10 minut.
Przygotowanie nadzienia
Ser przeciskamy przez praskę, łączymy ze śmietaną i cukrem oraz cukrem wanilinowym, ucieramy widelcem. Dodajemy borówki - połowę przygotowanych owoców. Farsz wykładamy w przygotowanym miejscu, lekko podwijamy brzegi ciasta do góry, pogłębiając wgłębienie na nadzienie. Na wierzch drożdżówek wykładamy jeszcze resztę borówek. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, bo ciasto wyrośnie.
Drożdżówki pieczemy w 180 st.C ok.20 min. Po upieczeniu robimy lukier i lukrujemy bułeczki.