Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 950]

Domowe drożdżówki z serem i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lato sprzyja piknikom, a na piknikach idealnie sprawdzają się domowe wypieki, np. drożdżówki. Serdecznie polecam drożdżówki z serem i borówkami.

Domowe drożdżówki z serem i borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe drożdżówki z serem i borówkami

Na ciasto

Na nadzienie

  • 50- 60 dag twarogu
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 200 g śmietany 30 procent
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Dodatkowo

  • Cukier puder i woda na lukier
  • jajko do smarowania drożdżówek

Sposób przygotowania:

Domowe drożdżówki z serem i borówkami

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Domowe drożdżówki z serem i borówkami
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z drożdżami. Do misy robota planetarnego wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli, 2/3 mąki z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając resztę mąki z drożdżami. Ciasto można wyrabiać także ręcznie. Po 15 minutach porcjami dodajemy ostudzone masło. Dalej zagniatamy ciasto - jeszcze ok. 20 minut, aż będzie odchodzić od haka (lub dłoni).

Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum 2 razy.

Przygotowanie ciasta -c.d.

Domowe drożdżówki z serem i borówkami
Na kawałkach ciasta robimy wgłębienie na nadzienie

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy - tym razem chwilkę. Dzielimy ciasto na porcje, każdą rozpłaszczamy na "placuszek", w każdym "placku" robimy ślad za pomocą szklanki - w tym miejscu robimy wgłębienie na nadzienie. Ciasto odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 10 minut.

Przygotowanie nadzienia

Domowe drożdżówki z serem i borówkami
Nadzienie do drożdżówek stanowi ser ze śmietaną, cukrem i borówkami

Ser przeciskamy przez praskę, łączymy ze śmietaną i cukrem oraz cukrem wanilinowym, ucieramy widelcem. Dodajemy borówki - połowę przygotowanych owoców. Farsz wykładamy w przygotowanym miejscu, lekko podwijamy brzegi ciasta do góry, pogłębiając wgłębienie na nadzienie. Na wierzch drożdżówek wykładamy jeszcze resztę borówek. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, bo ciasto wyrośnie.
Drożdżówki pieczemy w 180 st.C ok.20 min. Po upieczeniu robimy lukier i lukrujemy bułeczki.