SUPERPRZEPIS

Wiatraczki z dżemem

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Wiatraczki z dżemem Więcej zdjęć (2)

Małe, kruche i słodkie wiatraczki z niewielką ilością kwaśnego dżemu umilą czas przy poobiedniej kawie lub herbacie.

Składniki:

Wiatraczki z dżemem

ciasto:

dodatkowo:

  • 2 kostki smalcu
  • cukier puder
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Wiatraczki z dżemem

ETAP 1:

Wiatraczki z dżemem
Przy pomocy radełka pociąć z ciasta kwadraty.

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać zimne masło, jajka, śmietanę i spirytus, szybko zagnieść ciasto które po zagnieceniu jeszcze chwilkę wybić np. wałkiem jak ciasto na faworki.
Po zagnieceniu ciasto zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować w trakcie wałkowania wałek dobrze jest delikatnie posypywać mąką. Rozwałkowane ciasto pociąć na kwadraty 10 cm na 10 cm

ETAP 2:

Wiatraczki z dżemem
Z kwadratów uformować małe wiatraczki.

od rogów naciąć do środka na długość około 3 cm bez nacinania środka, następnie co drugi róg zagiąć i przykleić na środku formując wiatraczek.

ETAP 3:

Wiatraczki z dżemem
Wiatraczki w trakcie smazenia przewracać na druga stronę.

W garnku rozgrzać smalec ( może być tez olej) i w gorącym oleju smażyć wiatraczki na złoty kolor z w dwóch stron po usmażeniu wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

ETAP 4:

Wiatraczki z dżemem

Na środku jeszcze ciepłego wiatraczka umieścić porcję dżemu i odstawić do wystudzenia przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Chrupiące i słodkie wiatraczki idealnie smakują z kwaskowym dżemem.