Sposób przygotowania:
Wiatraczki z dżememETAP 1:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać zimne masło, jajka, śmietanę i spirytus, szybko zagnieść ciasto które po zagnieceniu jeszcze chwilkę wybić np. wałkiem jak ciasto na faworki.
Po zagnieceniu ciasto zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować w trakcie wałkowania wałek dobrze jest delikatnie posypywać mąką. Rozwałkowane ciasto pociąć na kwadraty 10 cm na 10 cm
ETAP 2:
od rogów naciąć do środka na długość około 3 cm bez nacinania środka, następnie co drugi róg zagiąć i przykleić na środku formując wiatraczek.
ETAP 3:
W garnku rozgrzać smalec ( może być tez olej) i w gorącym oleju smażyć wiatraczki na złoty kolor z w dwóch stron po usmażeniu wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
ETAP 4:
Na środku jeszcze ciepłego wiatraczka umieścić porcję dżemu i odstawić do wystudzenia przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Chrupiące i słodkie wiatraczki idealnie smakują z kwaskowym dżemem.
Magdalena88
iziona
Pasują i to nawet bardzo :)