Sposób przygotowania:
Cytrynowe wiatraczki z morelami
Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, skórkę z cytryny i starte na grubej tarce zimne masło, posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Dużą foremką wykrawać krążki, naciąć w 6 miejscach nie do końca, ułożyć na blaszce, zawinąć rogi, włożyć rodzynki i połówki moreli.
Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.
Upieczone wiatraczki można oprószyć cukrem pudrem.
Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Dużą foremką wykrawać krążki, naciąć w 6 miejscach nie do końca, ułożyć na blaszce, zawinąć rogi, włożyć rodzynki i połówki moreli.
Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.
Upieczone wiatraczki można oprószyć cukrem pudrem.