Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cytrynowe wiatraczki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kruche ciasteczka z morelami z nutką cytryny to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Cytrynowe wiatraczki z morelami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cytrynowe wiatraczki z morelami

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe wiatraczki z morelami
Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, skórkę z cytryny i starte na grubej tarce zimne masło, posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Dużą foremką wykrawać krążki, naciąć w 6 miejscach nie do końca, ułożyć na blaszce, zawinąć rogi, włożyć rodzynki i połówki moreli.

Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.

Upieczone wiatraczki można oprószyć cukrem pudrem. 
Cytrynowe wiatraczki z morelami
Do mąki dodać cukier puder i skórkę z cytryny.
Cytrynowe wiatraczki z morelami
Połączyć z żółtkami i masłem, zagnieść ciasto.
Cytrynowe wiatraczki z morelami
Rozwałkować, naciąć, ułożyć na blaszce, zawinąć rogi.
Cytrynowe wiatraczki z morelami
Ułożyć rodzynki i połówki moreli bez skórki.
Cytrynowe wiatraczki z morelami
Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym.