bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasteczka wiatraczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasteczka, które pasują i do kawki i do herbatki, rozpływają się w ustach i bardzo ładnie się prezentują.

Ciasteczka wiatraczki

Składniki:

Ciasteczka wiatraczki

Ciasto:

Dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka wiatraczki

ETAP 1:

Ciasteczka wiatraczki
Z mąki, margaryny, drożdży, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy.

Z mąki, margaryny, drożdży, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy.

ETAP 2:

Ciasteczka wiatraczki
Z ciasta wycinamy małą literatką kółeczka

Z ciasta wycinamy małą literatką kółeczka

ETAP 3:

Ciasteczka wiatraczki
Każde kółeczko nacinamy z czterech stron , ale nie do końca.

Każde kółeczko nacinamy z czterech stron , ale nie do końca.

ETAP 4:

Ciasteczka wiatraczki
Każde skrzydełko wiatraczka sklejamy do środka.

Każde skrzydełko wiatraczka sklejamy do środka.

ETAP 5:

Ciasteczka wiatraczki
Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 6:

Ciasteczka wiatraczki
Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni, aż się zarumienią

Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni, aż się zarumienią

ETAP 7:

Ciasteczka wiatraczki
Jak ciasteczka się ostudzą to obtaczamy je w cukrze pudrze (na gorących roztopił by się cukier).

Jak ciasteczka się ostudzą to obtaczamy je w cukrze pudrze (na gorących roztopił by się cukier).


Tagi:

ciasteczka