Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Wiedeńskie śniadanko.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dostałem od rodziny świeżutkie jajka - aż żal ich nie zjeść... Jaja w szklance... jajka po wiedeńsku ... Jak zwał, tak zwał

Wiedeńskie śniadanko.

Składniki:

Wiedeńskie śniadanko.

 

  • Dwa świeżutkie jajka - takie "od chłopa"
  • dwa plastry "speck`u" (lub innej suszonej szynki)
  • dwa tosty

Sposób przygotowania:

Wiedeńskie śniadanko.
Zagotuj wodę i do wrzątku włóż ostrożnie jajka i gotuj dwie minuty. Białko musi być ledwo ścięte, a żółtko całkowicie płynne. Odetnij czubek jajka w przelej je do szklaneczki. Dopraw solą, pieprzem, (ja dodaję jeszcze łyżeczkę musztardy - ale to kwestia gustu). Podaj z tostami i plasterkiem suszonej szynki. Jeżeli ma być po wiedeńsku - niech będzie speck.