Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wieloowocowy kompot z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny kompot z gruszek, jabłek, truskawek, pomarańczy i rabarbaru z dodatkiem galaretki cytrynowej. Można go pić zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.

Wieloowocowy kompot z galaretką

Składniki:

Wieloowocowy kompot z galaretką

 

Sposób przygotowania:

Wieloowocowy kompot z galaretką

Etap 1

Wieloowocowy kompot z galaretką
Przygotowane owoce i pokrojony rabarbar przełożone do garnka.

Gruszki i jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Truskawki umyć, odszypułkować. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce i rabarbar przełożyć do garnka.

Etap 2

Wieloowocowy kompot z galaretką
Cukier i woda dodane do owoców z rabarbarem.

Dodać do nich cukier, wlać wodę.

Etap 3

Wieloowocowy kompot z galaretką
Owoce z cukrem i wodą gotowane na małym ogniu.

Wszystko zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.

Etap 4

Wieloowocowy kompot z galaretką
Galaretka cytrynowa w proszku dodana do gorącego kompotu.

Garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu dodać galaretkę. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.