Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot wieloowocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kompot z moreli, żółtych śliwek i truskawek z dodatkiem galaretki pomarańczowej. Można go podawać na ciepło lub po ostudzeniu z kostkami lodu.

Kompot wieloowocowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot wieloowocowy

 

  • 50 dkg moreli
  • 50 dkg żółtych śliwek
  • 50 dkg truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 l wody
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Kompot wieloowocowy
Wszystkie owoce umyć. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Morele pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Truskawki odszypułkować. Wszystkie owoce przełożyć do garnka. Do owoców dodać cukier, zalać je wodą i zagotować. Gotować pod przykryciem 10-15 minut. Następnie garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby galaretka się rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Kompot wieloowocowy
Oczyszczone i umyte owoce przełożone do garnka.
Kompot wieloowocowy
Woda i cukier dodane do owoców w garnku.
Kompot wieloowocowy
Galaretka wsypana do ugotowanego kompotu.

Tagi:

śliwki