mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Wieprzowe klopsiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne klopsiki wieprzowe

Wieprzowe klopsiki

Składniki:

Wieprzowe klopsiki

 

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 1 bułka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wieprzowe klopsiki
Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, uprzednio namoczoną w wodzie. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy jajko, pieprz, sól i wszystko razem dobrze mieszamy. Formujemy podłużne klopsiki. Obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą. Rumienimy na tłuszczu.
Następnie przekładamy wszystko do rondelka, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Opcjonalnie możemy dodać odrobinę śmietany czy też pasty pomidorowej.
Podajemy z ziemniakami.