Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wigilijny kompot z suszu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo esencjonalny, przepyszny kompot

Wigilijny kompot z suszu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wigilijny kompot z suszu

 

  • 1,25 litra wody
  • 2 garście suszonych jabłek
  • 2-3 garście suszonych śliwek
  • 1 garstka suszonej żurawiny
  • 5 sztuk suszonej moreli
  • 1 łyżka prawdziwego miodu
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Wigilijny kompot z suszu
Na początku wspomnę, że zarówno jabłka jak i śliwki są naturalne. Jabłka były suszone w suszarce do owoców, a śliwki w tzw. "chlebowcu" w starym, kaflowym piecu, przez co kompot ma na prawdę znakomity, swojski smak. Do garnka przełożyłam jabłka, śliwki, żurawinę oraz pokrojone w kostkę morele - zalałam wrzącą wodą, po czym nastawilam jeszcze na gaz gdzie na wolnym ogniu trzymałam całość jeszcze 3-4 minuty (nie doprowadzam do wrzenia). Gdy kompot nieco ostygnie dodajemy prawdziwy miód oraz cukier wedle potrzeby. Chłodny kompot podajemy do wieczerzy wigilijnej
Wigilijny kompot z suszu
Etap 1 do garnka przekładamy susz, zalewamy wodą
Wigilijny kompot z suszu
Etap 2 kompot słodzimy miodem oraz cukrem