jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wino ryżowo- owocowe.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wino ryżowe z dodatkiem soku owocowego nabiera przyjemnej barwy i lekko owocowego smaku.

Wino ryżowo- owocowe.

Składniki:

Wino ryżowo- owocowe.

 

  • 1/2 kg zwykłego ryżu
  • 2,5 kg cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 7 dag drożdży
  • 3 litry soku owocowego (jabłkowy, porzeczkowy lub mieszanka różnych)
  • ok 5 litrów wody

 

Sposób przygotowania:

Wino ryżowo- owocowe.
Do butli 10 litrowej wsypujemy ryż, dodajemy cukier rozpuszczony w 5 litrach gotującej się wody a następnie przestudzonej. Dodajemy sok zwyciśnięty ze świeżych owoców. Dodajemy rodzynki, rozkruszone drożdże. Uzupełniamy butlę letnią przegotowana wodą, jeśli trzeba. Wkładamy rurkę fermentacyjną. Trzymamy w cieple do chwili, az przestanie pracować. Przelewamy znad osadu i odstawiamy do sklarowania,

Tagi:

ryż