WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Wiosenna sałatka warstwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sałatka idealna na Wielkanoc i nie tylko. Z kapusty pekińskiej, z jajkami, tuńczykiem, kukurydzą i ogórkami konserwowymi z majonezem i musztardą.

Wiosenna sałatka warstwowa

Składniki:

Wiosenna sałatka warstwowa

 

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 2 puszki tuńczyka w zalewie lub oleju
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 5 jajek
  • 6 ogórków konserwowych
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka warstwowa
Kapustę pekińską kroimy w drobne paski. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak samo kroimy ogórki konserwowe.

Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki. W misce układamy kolejno: tuńczyka, kapustę pekińską, jajka, odsączoną kukurydzę, warstwę kapusty, ogórki konserwowe.

Na to wykładamy sos z wymieszanego majonezu z musztardą i posypujemy ostatnią, cienką warstwą kapusty pekińskiej.

Odstawiamy do schłodzenia.