Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wiosenny pudding :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Summer pudding .Fantastyczny ! Gorąco polecam . Mało skomplikowany , a bardzo smaczny .

Wiosenny pudding :

Składniki:

Wiosenny pudding :

 

  • 1/2 kg mieszanki owocowej ( może być mrożonka – truskawki , wiśnie,
  • porzeczki czarne i czerwone , maliny , jeżyny itp. )
  • 1 galaretka owocowa na ½ litra wody
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 10 kromek chleba tostowego
  • bita śmietana do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny pudding :
Owoce zasypać cukrem i postawić na gazie .Podlać wodą . Wsypać galaretkę .Rozpuścić . Z chleba odkroić skórki . Foremkę wyłożyć folią spożywczą tak by spory kawałek wystawał po bokach . Chleb maczać w galaretce tak by nią nasiąkał i wyłożyć nim foremkę ( 1 kromka na dno , 6 po bokach ). Pozostałe 3 kromki namoczyć w galaretce ( chleb ściągnie prawie cały płyn ) i odłożyć na bok . Do foremki wrzucić owoce z reszta płyny . Przykryć odłożonym chlebem zawijając jednocześnie kromki które wystawały z boków. Zawinąć boki folii tak by zakryła pudding. Na wierzch położyć odwrócony dnem do góry talerzyk i obciążyć go czymś . Wstawić do lodówki na 3 godziny. Wyjąć zdjąć delikatnie folię. Wyłożyć na paterę obracając jak babkę . Udekorować bitą śmietaną . . Zdjecie fatalne bo to były początki mojego pstrykania .

Tagi:

chleb