alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Wiśnie w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Takie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło.

Wiśnie w syropie

Składniki:

Wiśnie w syropie

 

  • 3 kg wiśni
  • 250 ml wody
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Wiśnie w syropie
Wiśnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Za pomocą drylownicy lub nożyka do warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami ale nie uciskać.

Zagotować wodę z cukrem i gorący syrop rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić.

Duży garnek wyłożyć na dnie ścierką, przełożyć słoiki, zalać do 2/3 wysokości wodą i pod przykryciem zagotować.

Pasteryzować około 15 minut.

Tagi:

owoce wiśnie