lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tym razem będzie ciasto zmodyfikowane kompletnie. Bardzo smaczne wyszło i inne niż dotychczas. Sezam nadał ciastu wyjątkowego smaku.

Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 5 szt.jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki błonnika kakaowego ( kakao)

Dodatkowo:

  • wiśnie z kompotu( litrowy słoik)
  • śliwki z kompotu ( litrowy stolik)
  • kokos 2 szklanki
  • cukier pół szklanki
  • sezam pół szklanki

Sposób przygotowania:

Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Mieszamy składniki,wbijamy jaja, margarynę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto mamy zagniecione, dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy błonnik kakaowy, do drugiej dodajemy uprażony sezam, trzecią zostawiamy bez zmian. Wszystkie trzy części wkładamy na 30 minut do zamrażalki.
Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmujemy cześć ciasta z sezamem, ścieramy je na tarce na grubych oczkach prosto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy owoce z kompotu przecedzone na sicie. Najpierw śliwki, potem wiśnie wypestkowane. Wyjmujemy z zamrażalki ciemne ciasto i ścieramy je na owoce. Ubijamy piane z białek z cukrem na sztywno, dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto. Wyjmujemy z zamrażalki ostatnią cześć ciasta i ścieramy ja na pianę z kokosem.
Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasto rewelacja, wielosmakowe jak mówi mój mąż. Pierwszy dopadł ciasto hi hi zjadł i stwierdził bardzo dobre.

Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier.
Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową
Mieszamy składniki,wbijamy jaja, margarynę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto.
Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową
Ciasto mamy zagniecione, dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy błonnik kakaowy, do drugiej dodajemy uprażony sezam, trzecią zostawiamy bez zmian.
Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową
Wszystkie trzy części wkładamy na 30 minut do zamrażalki. Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmujemy cześć ciasta z sezamem, ścieramy je na tarce na grubych oczkach prosto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową
Wykładamy owoce z kompotu przecedzone na sicie . Najpierw śliwki , potem wiśnie wypestkowane.
Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową
Wyjmujemy z zamrażalki ciemne ciasto i ścieramy je na owoce.
Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową
Ubijamy piane z białek z cukrem na sztywno, dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto.
Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową
Wyjmujemy z zamrażalki ostatnią cześć ciasta i ścieramy ja na pianę z kokosem. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasto rewelacja.