mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Tort z wiśni mrożonych

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Torcik który powstał za mrożonych wiśni. Jest prosty do zrobienia wbrew pozorom i bardzo dobry. Zimowy tort na osłodę. Nie za słodki z czekoladową nutą. i sosem z wiśni. Bardzo szybko znika bo jest lekki i puszysty.

Tort z wiśni mrożonych

Składniki:

Tort z wiśni mrożonych

 

  • biszkopt:

 

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukier kryształ
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanka maki tortowej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska

 

  • galaretka wiśniowa:
  • 400 g wiśni mrożonych bez pestek
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki pełne żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

 

  • krem:
  • galaretka wiśniowa
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki

 

  • poncz:
  • 1/2 szklanki wody z cytryną
  • 1/2 szklanki wiśniówki

 

  • krem biały:
  • 250 ml śmietany kremówki 36 %

 

  • czekoladowa obręcz:

 

 

  • sos wiśniowy:
  • 15 dkg wiśni mrożonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wody

 

  • konfitura z wiśni do przełożenia
  • czekoladki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort z wiśni mrożonych

ETAP 1:

Tort z wiśni mrożonych
ciasto na biszkopt w formie okrągłej przed pieczeniem

Biszkopt:

Białka ubijam na sztywno, dodaję partiami po łyżce cukru i dalej ubijam. Na końcu dodaję po jednym żółtku i ubijam dalej na puszystą masę. Mąki, kakao, proszek przesiewam i dodaję stopniowo do jaj, delikatnie mieszam już łyżką. Formę o średnicy 20 cm okrągłą wykładam spód jej papierem do pieczenia, wylewam do niej ciasto i piekę temp 160 stopni 40 minut góra dół.

ETAP 2:

Tort z wiśni mrożonych
biszkopt po upieczeniu przekrojony na blaty trzy

Biszkopt wyjmuję z piekarnika i przekładam do góry dnem na deskę jeszcze ciepły żeby nie miał górki. Zimny kroję na trzy blaty ostrym nożem.

ETAP 3:

Tort z wiśni mrożonych
wiśnie mrożone z cukrem zagotowane dodana żelatyna

Galaretka wiśniowa:
Wiśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i zagotowuję. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dodaję wodę gorącą 1/4 szklanki żeby się rozpuściła. Dodaję ją do wiśni i miksuję blenderem.Odstawiam do lodówki żeby galaretka się ścięła, ale nie ma być twarda.

ETAP 4:

Tort z wiśni mrożonych
krem wiśniowy z mascaropne i wiśni mrożonych

Serek mascarpone, śmietanę kremówkę przekładam do miski i miksuje, jak lekko się ubije dodaję galaretkę,i dalej ubijam. Krem przekładam do lodówki jak jest za rzadki.

Dolny blat biszkoptu nasączam ponczem z wody i wiśniówki, smaruję konfiturą i smaruję 1/3 kremu. Następny blat nasączam smaruję kremem, i kolejny blat też nasączam. Boki tortu smaruje resztą kremu.
Śmietaną kremówkę ubijam na sztywno bez cukru i smaruję górny blat.

Sos wiśniowy:
Wiśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, wodę i gotuję na wolnym ogniu aż sos zacznie robić się gęsty.

Obręcz czekoladowa:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki ,dodaję oliwę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wycinam obręcz szerokości i długości tortu. Smaruję go czekoladą za pomocą pędzelka. Jak czekolada nie będzie już ciepła i zacznie lekko schnąć ale będzie jeszcze mokra przykładam pasek do tortu i mocno dociskam. Wkładam do lodówki, po 10 minutach zrywam papier. Zrobiłam dłuższy pasek z którego powstała kokardka czekoladowa z kawałków. Część czekolady zeskrobałam ostrym nożem i udekorowałam nią górę tortu. Ułożyłam wiśnie z syropu i polałam sosem, dodałam czekoladki.