Sposób przygotowania:
Czereśnie kandyzowane w syropie
Owoce myjemy i drylujemy- pozostawiamy ogonki! Gotujemy syrop z 200g cukru, kwasku i 1/3 szklanki wody- studzimy. Dodajemy czereśnie i podgrzewając na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, natychmiast wyłączamy płomień. Odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia, odcedzamy owoce, do syropu dodajemy 200g cukru, lekko podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy owoce i powtarzamy podgrzewanie- wyłączamy ogień i pozostawiamy ponownie na 24 godziny. Trzeciego ostatniego dnia robimy dokładnie tak samo, po czym przekładamy owoce do wyparzonych słoików, syrop zagotowujemy i zalewamy czereśnie. Słoiczki zamykamy i pasteryzujemy 15 minut. Czereśnie można wysuszyć np na patyczkach do szaszłyków, ale nie są już takie jędrne i soczyste jak te z syropu
Alex_M
Ela Dz
reanja
polecam, bo są o niebo zdrowsze od tych kupnych:)
reanja
na podrażnienie smaku chyba:)