reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Czereśnie kandyzowane w syropie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

W ten sam sposób robię też wiśnie, ale muszą być zrywane ręcznie z ogonkami. Przepis prosty choć rozłożony w czasie, ale mamy swoje czereśnie lub wiśnie bez chemii i sztucznych barwników.

Czereśnie kandyzowane w syropie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czereśnie kandyzowane w syropie

 

 

  • 600 g cukru

 

  • pół łyżeczki kwasu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Czereśnie kandyzowane w syropie
Owoce myjemy i drylujemy- pozostawiamy ogonki! Gotujemy syrop z 200g cukru, kwasku i 1/3 szklanki wody- studzimy. Dodajemy czereśnie i podgrzewając na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, natychmiast wyłączamy płomień. Odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia, odcedzamy owoce, do syropu dodajemy 200g cukru, lekko podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy owoce i powtarzamy podgrzewanie- wyłączamy ogień i pozostawiamy ponownie na 24 godziny. Trzeciego ostatniego dnia robimy dokładnie tak samo, po czym przekładamy owoce do wyparzonych słoików, syrop zagotowujemy i zalewamy czereśnie. Słoiczki zamykamy i pasteryzujemy 15 minut. Czereśnie można wysuszyć np na patyczkach do szaszłyków, ale nie są już takie jędrne i soczyste jak te z syropu
Czereśnie kandyzowane w syropie
Czereśnie można wysuszyć np na patyczkach do szaszłyków, ale nie są już takie jędrne i soczyste jak te z syropu Etap 1
Czereśnie kandyzowane w syropie
Etap 2 syrop z czereśni można wykorzystać zamiast miodu w wypiekach
Czereśnie kandyzowane w syropie
Etap 3Słoiczki zamykamy i pasteryzujemy 15 minut.