kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wiśnie z orzechami pod koglem moglem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ulepszona wersja znanego z dzieciństwa kogla mogla. Słodycz masy jajecznej przełamana została kwaśnymi owocami a kawałki orzechów, są kontrastem dla konsystencji deseru. Na zapieczonym wierzchu tworzy się skorupka a pod nią ukryty jest płynny deser.

Wiśnie z orzechami pod koglem moglem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśnie z orzechami pod koglem moglem

 

  • (na 2 porcje)
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • około 8 orzechów włoskich
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • listki melisy/mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wiśnie z orzechami pod koglem moglem
Wiśnie myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy wiśnie do około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Zalewamy owoce tak aby kogel mogel wypełnił przestrzeń między owocami i utworzył 1cm warstwę nad nimi. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 9-10 minut. Dekorujemy listkiem melisy/mięty i wisienką. Zjadamy na ciepło.
Wiśnie z orzechami pod koglem moglem
Wiśnie myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy wiśnie do około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Wiśnie z orzechami pod koglem moglem
Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Wiśnie z orzechami pod koglem moglem
Zalewamy owoce tak aby kogel mogel wypełnił przestrzeń między owocami i utworzył 1cm warstwę nad nimi.
Wiśnie z orzechami pod koglem moglem
Zapiekamy w 180 stopniach C przez 9-10 minut. Dekorujemy listkiem melisy/mięty i wisienką. Zjadamy na ciepło.

Tagi:

wiśnie owoce