jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wiśniówka polska.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wiśnie z przyprawami korzennymi z cukrem trzcinowym i alkoholem po pół roku zamienią się w pyszną aromatyczna nalewkę.

Wiśniówka polska.

Składniki:

Wiśniówka polska.

 

  • 1/2 kg wiśni bez pestek
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonowej
  • kawałek laski wanilii
  • 1/2 litra wódki
  • 1/4 litra spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Wiśniówka polska.
Owoce wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kilka godzin , wstrząsamy kilkakrotnie. Dodajemy goździki, cynamon i laskę wanilii. Dodajemy alkohol, zakręcamy słój szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na pół roku. Od czasu do czasu wstrząsamy zawartość słoja. Zlewamy nalewkę z nad owoców do karafki.

Odstawiamy i pamietamy , że nalewka im starsza, tym lepsza :)

Tagi:

polska beza bezy