Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wiśniowy kompot

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kompot z wiśni do słoików na zimę- obowiązkowo musi znaleźć się w każdej spiżarnii pełnej smaków lata.

Wiśniowy kompot

Składniki:

Wiśniowy kompot

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Wiśniowy kompot
Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do chwili jego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Wiśnie płuczemy, wsypujemy do 3/4 wysokości wyparzonych słoiczków o pojemności 0,7-0,9 litra.Do każdego słoika wlewamy wodę z cukrem (do 1,5-2 cm od krawędzi słoika). Zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-12 minut od momentu zagotowania. Gorące słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy wieczka i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.