Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Granita kawowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

granita to popularny włoski deser, doskonały w letnie, gorące dni, ale nie tylko

Granita kawowa

Składniki:

Granita kawowa

 

  • 2 szkl. mocnego naparu dobrej kawy naturalnej (mocne espresso)
  • kilka łyżeczek cukru kryształu
  • 4 łyżki likieru kawowego albo cynamonowego
  • 100 śmietany kremówki 30-36%
  • do posypania: odrobina kawy rozpuszczalnej albo kakao
  • ew. kardamon i cynamon do naparu

 

Sposób przygotowania:

Granita kawowa
Kawa powinna być dobrej jakości i napar musi być mocny, najlepiej z ekspresu żeby nie było fusów. Ilość cukru w/g własnego smaku, ja dałam o 4 łyżeczki na szkl. naparu, można dać więcej lub mniej... Napar należy ostudzić i wlać do dość szerokiego i płaskiego naczynia ze szczelną pokrywką - im większa powierzchnia zamarzania tym szybciej uzyskamy pożądany efekt. Naczynie wstawiamy do zamrażalnika na min. 1 godz.. Po tym czasie wyjmujemy i rozdrabniamy zamarzniętą lekko powierzchnię - najlepiej robić to widelcem - pojemnik wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Operację zamrażania i rozdrabniania powtarzamy kilkukrotnie aż z całego płynu powstaną nam gruboziarniste kryształki - taki jakby zeskrobany szron. Trudno podać dokładny czas - to zależy od naczynia i możliwości zamrażalnika. Kiedy mamy już gotową granitę, ubijamy śmietankę na sztywno. Nakładamy porcje granity do przeźroczystych kieliszków, pucharków albo szklaneczek...polewamy każdą porcję 1 łyżką likieru, ozdabiamy kleksem bitej śmietany i oprószamy odrobiną kawy lub kakao. Podajemy natychmiast, zanim się roztopi. Kawę możemy zaparzyć z dodatkiem kardamonu lub cynamonu.

Tagi:

kawa