Sposób przygotowania:
Włoski koktajl pomidorowy
Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Pomidory umyć, oczyścić, pokroić na małe cząstki.
Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić na niej cebulę, kilka minut na małym ogniu. Dodać pomidory. Dusić 3 minuty nie przerywając mieszania. Podlać rosołem, przyprawić oregano i rozmarynem, przykryć, gotować 15 minut.
Zupę przetrzeć przez sitko, dodać śmietanę, wymieszać. Przed podaniem posypać posiekanymi listkami bazylii.
Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić na niej cebulę, kilka minut na małym ogniu. Dodać pomidory. Dusić 3 minuty nie przerywając mieszania. Podlać rosołem, przyprawić oregano i rozmarynem, przykryć, gotować 15 minut.
Zupę przetrzeć przez sitko, dodać śmietanę, wymieszać. Przed podaniem posypać posiekanymi listkami bazylii.