Makaron z krewetkami na Limoncello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle oryginalny w smaku i aromacie makaron (zamiast Limoncello można dodać wódkę z wyciśniętą limonką i brązowym cukrem).

Makaron z krewetkami na Limoncello

Składniki:

Makaron z krewetkami na Limoncello

 

  • 120 g włoskiego makaronu np. wstążki
  • 3 łyżki likieru limoncello
  • 1 młoda cukinia, starta na paski obieraczką
  • 120 g krewetek koktailowych
  • 1 nieduża cebula drobno pokrojona
  • 50 g tartego parmezanu
  • Zielona pietruszka świeża posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki masła klarowanego

 

Sposób przygotowania:

Makaron z krewetkami na Limoncello
Wrzucamy makaron do wrzącej, posolonej wody z łyżeczką oliwy na 8-10 min. (w zależności od zaleceń na opakowaniu makaronu). Próbujemy (ważne aby był al dente) i odstawiamy odcedzony pod przykryciem. Siekamy drobno cebulę oraz pietruszkę, a następnie ścieramy obieraczką cukinię wzdłuż.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy klarowane masło. Smażymy na średnim ogniu cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy paski cukinii i smażymy, aż będą miękkie. Dorzucamy krewetki, pietruszkę, wlewamy limoncello.

Gdy krewetki trochę się podsmażą, zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy makaron.

Posypujemy wszystko startym parmezanem. Mieszamy. Podajemy na ciepło z dodatkową odrobiną parmezanu na wierzch potrawy i ozdabiamy pietruszką.