Sposób przygotowania:
Makaron z krewetkami na Limoncello
Wrzucamy makaron do wrzącej, posolonej wody z łyżeczką oliwy na 8-10 min. (w zależności od zaleceń na opakowaniu makaronu). Próbujemy (ważne aby był al dente) i odstawiamy odcedzony pod przykryciem. Siekamy drobno cebulę oraz pietruszkę, a następnie ścieramy obieraczką cukinię wzdłuż.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy klarowane masło. Smażymy na średnim ogniu cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy paski cukinii i smażymy, aż będą miękkie. Dorzucamy krewetki, pietruszkę, wlewamy limoncello.
Gdy krewetki trochę się podsmażą, zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy makaron.
Posypujemy wszystko startym parmezanem. Mieszamy. Podajemy na ciepło z dodatkową odrobiną parmezanu na wierzch potrawy i ozdabiamy pietruszką.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy klarowane masło. Smażymy na średnim ogniu cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy paski cukinii i smażymy, aż będą miękkie. Dorzucamy krewetki, pietruszkę, wlewamy limoncello.
Gdy krewetki trochę się podsmażą, zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy makaron.
Posypujemy wszystko startym parmezanem. Mieszamy. Podajemy na ciepło z dodatkową odrobiną parmezanu na wierzch potrawy i ozdabiamy pietruszką.