ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Włoskie sucharki z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 15 minut. Pieczenie: 45 minut. Około 100 sucharków.

Włoskie sucharki z migdałami

Składniki:

Włoskie sucharki z migdałami

 

  • mąki, 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag łuskanych migdałów, tłuszcz do formy lub papier

Sposób przygotowania:

Włoskie sucharki z migdałami
1) Cytrynę i pomarańczę umyć i osuszyć. Z owoców zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć w mikserze na kremową masę i dodać do niej skórkę oraz sok z cytrusów.
2) Piekarnik nagrzać do 180st C. Blachę do ciasta nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
3) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie rozprowadzić w masie jajecznej. Całość zagnieść oprószonymi mąką rękami na miękkie ciasto. Dodać migdały.
4) Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć go lekko i ułożyć na blasze. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 35 min., dopóki ciasto ładnie się nie zarumieni.
5) Ciasto wyjąć z piekarnika, pokroić na kromki o szerokości 1 cm i ponownie ułożyć je na blasze. Piec jeszcze 10 min., aż uzyskają postać chrupiących sucharków. Wówczas wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Tagi:

jajko jajka