Sposób przygotowania:
Włoskie sucharki z migdałami
1) Cytrynę i pomarańczę umyć i osuszyć. Z owoców zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć w mikserze na kremową masę i dodać do niej skórkę oraz sok z cytrusów.
2) Piekarnik nagrzać do 180st C. Blachę do ciasta nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
3) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie rozprowadzić w masie jajecznej. Całość zagnieść oprószonymi mąką rękami na miękkie ciasto. Dodać migdały.
4) Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć go lekko i ułożyć na blasze. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 35 min., dopóki ciasto ładnie się nie zarumieni.
5) Ciasto wyjąć z piekarnika, pokroić na kromki o szerokości 1 cm i ponownie ułożyć je na blasze. Piec jeszcze 10 min., aż uzyskają postać chrupiących sucharków. Wówczas wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
2) Piekarnik nagrzać do 180st C. Blachę do ciasta nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
3) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie rozprowadzić w masie jajecznej. Całość zagnieść oprószonymi mąką rękami na miękkie ciasto. Dodać migdały.
4) Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć go lekko i ułożyć na blasze. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 35 min., dopóki ciasto ładnie się nie zarumieni.
5) Ciasto wyjąć z piekarnika, pokroić na kromki o szerokości 1 cm i ponownie ułożyć je na blasze. Piec jeszcze 10 min., aż uzyskają postać chrupiących sucharków. Wówczas wyjąć i odstawić do ostygnięcia.