Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Wołowe zrazy w potrawce z porto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne sznycelki wołowe otulone potrawką z poro idealnie się komponują ukazując swój niepowtarzalny smak i aromat.

Wołowe zrazy w potrawce z porto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowe zrazy w potrawce z porto

 

  • zrazy:
  • 4 plastry udźca wołowego
  • 2ól i pieprz
  • musztarda
  • 1 cebula
  • 2-4 ogórki konserwowe
  • tłuszcz do smażenia
  • 500 ml bulionu wołowego

 

  • potrawka:
  • 1 opakowanie mrożonki węgierskiej HORTEX
  • 150 ml wina białego pół słodkiego porto
  • sól i pieprz
  • papryka do smaku
  • 1 ząbek czosnku

 

  • dodatkowo:
  • szczypiorek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wołowe zrazy w potrawce z porto
Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka - zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku. Na półmiski nakładamy porcję potrawki, na wierzch układamy pokroje w plastry sznycle i posypujemy posiekanym s szczypiorkiem.
Wołowe zrazy w potrawce z porto
Plaster wołowiny rozklepujemy smarujemy musztardą ukłądamy cebulę i ogórka
Wołowe zrazy w potrawce z porto
zawinięte roladki podsmażamy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy
Wołowe zrazy w potrawce z porto
mieszankę hortex wrzucamy na patelnie podlewamy winem i dusimy