marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wołowina smażona w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso opłukać,osuszyć,pokroić i obsmażyć na oleju. Ubić składniki na ciasto,zanurzać w nim mięso.Smażyć

Wołowina smażona w cieście

Składniki:

Wołowina smażona w cieście

 

  • 1/2 kg. wołowiny,
  • 5-6 jaj,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • szklanka mleka lub śmietanki,
  • 20 dag. startego żółtego sera,
  • pełna łyżeczka pieprzu kajeńskiego,
  • łyżeczka curry,
  • sól,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Wołowina smażona w cieście
Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić na średnie osiem kawałków. Jeśli są zbyt grube, rozbić je tłuczkiem i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Ubić jajka z mlekiem, mąką, startym serem oraz przyprawami na płynną masę. Zanurzać w cieście obsmażone lekko kawałki mięsa. Kłaść na świeżo rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron przez 4-5 min. Po usmażeniu wyjąć i przełożyć łopatką kuchenną na płaskie talerze. Spożywać z dodatkiem warzywnym.