Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Wstążki (fettuccine) z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i smaczne danie, popularne zarówno we Włoszech jak i Chorwacji. W tym przypadku świeżą rybę zastąpiłem wędzonym łososiem.

Wstążki (fettuccine) z łososiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wstążki (fettuccine) z łososiem

 

  • makaron fettuccine (lub inne wstążki)
  • dwie łyżki kaparów w zalewie
  • 3 łyżki oliwy
  • szklaneczka wina (ok. 200 ml, białe wytrawne)
  • słodka śmietanka 18% - 250 ml
  • szczypta szafranu lub kurkumy
  • siekany koperek do posypania (niekoniecznie)
  • biały, świeżo zmielony pieprz
  • sól do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Wstążki (fettuccine) z łososiem
Makaron ugotuj w osolonej wodzie - al dente, wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć odsączone kapary i podsmaż je ja niewielkim ogniu aż odparuje ocet, wlej wino i znowu, mieszając, poczekaj aż odparuje. Wlej śmietankę, włóż łososia i szafran, zastaw na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu. Łosoś może być w kawałku lub tzw. sałatkowy, czyli okrawki - nie ma znaczenia, bo i tak rozpadnie się na małe kawałeczki. Posyp obficie białym pieprzem. Gorący, odcedzony makaron wymieszaj w garnku lub na patelni z sosem i podawaj. Możesz udekorować posiekanym koperkiem.
Wstążki (fettuccine) z łososiem
Składniki - niewiele, bo danie proste i szybkie

Tagi:

makaron kapary