allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Wytrawna nalewka jarzębinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wytrawna nalewka dla koneserów.

Wytrawna nalewka jarzębinowa

Składniki:

Wytrawna nalewka jarzębinowa

 

  • 1 kg jarzębiny,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 1,25 l. wódki 45%

Sposób przygotowania:

Wytrawna nalewka jarzębinowa
Dojrzałą jarzębinę zebrac tuż po pierwszych przymrozkach lub po zebraniu włożyc do zamrażalnika na minimum 2 doby. Następnie rozmrozic i osuszyc. Włożyc na blaszkę i lekko zrumienic w piekarniku nagrzanym do 200 stopni od czasu do czasu mieszając i uważając aby się nie przypaliła, Ostudzic, włożyc do słoja, dodac śliwki i zalac wódką. Zakręcic i odstawic w chłodne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltrowac i rozlac do butelek. Odstawic na kolejne 3 miesiące.

Tagi:

śliwki