Za’atar - przyprawa z Bliskiego Wschodu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Za’atar to arabskie okreslenie mieszanki ziol ( kazdy kraj Bliskiego Wschodu ma swoje preferencje), prazonego sezamu i przyprawy sumac.

Za’atar - przyprawa z Bliskiego Wschodu

Składniki:

Za’atar - przyprawa z Bliskiego Wschodu

 

  • 2 lyzki mielonej przyprawy sumac
  • 2 lyzki suszonego tymianku
  • 2 lyzki syuszonego oregano
  • 2 lyzki suszonego majeranku
  • 2 lyzki bialego sezamu
  • 2 lyzki czarnego sezamu
  • 1 lyzeczka cuminu
  • 1/2 lyzeczki papryki
  • 1/4 lyzeczki soli

Sposób przygotowania:

Za’atar - przyprawa z Bliskiego Wschodu
Sezam uprazylam i wraz z reszta skladnikow zmielilam w przystawce do blendera.. Gotowa przyprawe trzymam w zamknietym sloiczku. Najlepiej zuzyc ja w przeciagu miesiaca. Pasuje do wszelkich mies, a szczegolnie do jagnieciny i drobiu.

Tagi:

przyprawy