klaudusia11

klaudusia11

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Zabajone z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Deser najlepiej podawać na zimno. Ten deser najbardziej smakuje dzieciom jak i dorosłym. Jest bardzo zdrowy. Jedna porcja zawiera: 750 kJ

Zabajone z owocami

Składniki:

Zabajone z owocami

 

  • Cytryna
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki włoskiego likieru Marsala
  • 30 dag jasnych i ciemnych winogron ( lub innych owoców)

Sposób przygotowania:

Zabajone z owocami
- Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Na parze ubić żółtka z cukrem, likierem, skórką cytrynową i sokiem z cytryny ( do uzyskania konsystencji kremu).
- Winogrona umyć i dokładnie osuszone ułożyć w pucharkach.
Polać kremem.