paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Zakochany tatar z wędzonego łososia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten pomysł możecie wykorzystać na różne okazje zmieniając tylko kształt foremek.

Zakochany tatar z wędzonego łososia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zakochany tatar z wędzonego łososia

 

  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/4 limonki
  • 1 malutka szalotka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • kilka kromek pieczywa
  • foremka do ciastek w kształcie serca

Sposób przygotowania:

Zakochany tatar z wędzonego łososia
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem na drobno. Z limonki wyciskamy sok i ścieramy skórkę i dodajemy. Szalotkę siekamy jak najdrobniej i również dodajemy. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Z chleba za pomocą foremki w kształcie serca wykrawamy serduszka. Każde serduszką wraz z foremką kładziemy na talerzy czy deseczce zależy jak będziemy podawać i napełniamy tatarem po same brzegi. Tak postępujemy z resztą tatara i serduszek. Dekorujemy skórka z limonki i np. sosem z borówki czy też żurawiną, żeby był jakiś czerwony - walentynkowy akcent. Tatar oczywiście można zrobić z łososia surowego będzie równie pyszny.
Zakochany tatar z wędzonego łososia
Łososia najlepiej rozdrobnić jak najmocniej się da
Zakochany tatar z wędzonego łososia
Pamiętajmy o dobrym wyszorowaniu limonki przed starciem skórki
Zakochany tatar z wędzonego łososia
Chleb można użyć zarówno zwykły jak i tostowy ja wolałam zwyły