jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Zakwas owsiany na żurek 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żurek na takim zakwasie jest bardziej delikatny. Należy przygotować go na około 5 dni przed gotowaniem żurku.

Zakwas owsiany na żurek 2

Składniki:

Zakwas owsiany na żurek 2

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas owsiany na żurek 2
Do półtora litrowego słoja wlej wodę. Dodaj do niej otręby owsiane oraz zakwas lub skórkę z chleba razowego pieczonego na zakwasie. Obierz czosnek, a następnie pokrój go drobno. Wsyp do słoja. Nakryj słój gazą i postaw w ciepłym miejscu na około 4 dni. Tak przygotowany zakwas jest świetną bazą świątecznego żurku.