Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Zakwas pszenny na chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zakwas może być też pszenny i smakować niziemsko

Zakwas pszenny na chleb Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zakwas pszenny na chleb

 

Sposób przygotowania:

Zakwas pszenny na chleb
Kiedy byłam za granicą miałam ogromną ochotę na zjedzenie własnego chleba. W końcu miałam piekarnik! Jednak znalezienie różnych rodzajów mąki nie było łatwe. Ostatecznie zdecydowałam się na pszenną i był to świetny wybór :) W słoiku mieszamy 100 gram mąki w 150 ml letniej wody. Przysłaniamy całość ściereczką. Odkładamy słoik na 1 dzień w ciepłe miejsce. Następnego dnia mieszamy 100 gram mąki ze 100 ml letniej wody w kubku aż nie będzie grudek. Dodajemy jego zawartość do słoika do słoika. Odkładam na 1 dzień. I następnego dnia robimy dokładnie to samo. Czwartego dnia tylko mieszamy łyżką i odkładamy. Piątego dnia zakwas jest już gotowy. Przed robieniem chleba doprawiamy do smaku pieprzem lub solą.
Zakwas pszenny na chleb
Odpowiednie proporcje to 100 gram mąki i 100 ml wody

Tagi:

zakwas