Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekane banany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Banany obrane, przekrojone na pół, ułożone w naczyniu do zapiekania, skropione sokiem z cytryny, posypane kruszonką i upieczone.

Zapiekane banany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane banany

 

  • 3 banany
  • 1/2 cytryny
  • 25 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Zapiekane banany
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Banany od razy skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Masło przełożyć do miski. Dodać do niego cukier, mąkę i wiórki kokosowe (użyłam różowych). Wszystko zagnieść i rozkruszyć na kruszonkę. Kokosową kruszonkę rozłożyć na połówkach bananów. Banany zapiekać w 200 stopniach przez ok. 15 minut (aż kruszonka zacznie się rumienić). Banany podawać na ciepło z dodatkiem dowolnego sosu lub lodów.
Zapiekane banany
Obrane przekrojone ułożone w naczyniu i polane sokiem z cytryny banany.
Zapiekane banany
Masło z dodatkiem cukru mąki i wiórków kokosowych.
Zapiekane banany
Wszystkie składniki kruszonki zagniecione a następnie rozkruszone.
Zapiekane banany
Kokosowa kruszonka rozłożona na połówkach bananów.