Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zapiekane fileciki pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli planujesz obiad z wykorzystaniem fileta kurczaka, mam świetny przepis, danie jest szybkie, proste w przygotowaniu, a plasterki salami podkreślają walory smakowe.

Zapiekane fileciki pod pierzynką

Składniki:

Zapiekane fileciki pod pierzynką

 

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 10 g salami w plastrach
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól

Sposób przygotowania:

Zapiekane fileciki pod pierzynką

I

Zapiekane fileciki pod pierzynką

1. Mięso kroję na połówki, nacinam robiąc kilka otworów. Doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą, następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Na przemian w otwory w mięsie układam plasterki salami, plasterki mozzarelli i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

II

Zapiekane fileciki pod pierzynką

3. Ketchup mieszam razem w majonezem, ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
4. Każdy kawałek upieczonego mięsa smaruję sosem i posypuję serem żółtym, ponownie mięso umieszczam w piekarniku i zapiekam 10 minut w 180°C.

III

5. Gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.
6. Smacznego.