Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Karmazyn zapiekany na warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karmazyn ma jędrne czerwono - białe mięso, które charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i delikatnym, orzechowym smakiem.

Karmazyn zapiekany na warzywach Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Karmazyn zapiekany na warzywach

 

  • 4 filety z karmazyna (rotbarsch)
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak
  • słodka papryka (mielona)
  • sól

 

  • Warzywa:
  • 2 cebule (pokroić w pół plastry)
  • 3 ziemniaki (surowe)
  • 1/2 zielonej papryki (pokroić w paski)
  • 1/2 czerwonej papryki (pokroić w paski)
  • 1 brokuł (podzielić na różyczki)
  • 2 pomidory (pokroić w paski)
  • 1/2 łyżeczki chili (płatki)
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Karmazyn zapiekany na warzywach
🔘 Warzywa: w naczyniu żarodpornym wysmarowanym z oliwą z oliwek umieścić warzywa w tej kolejności: cebula, ziemniaki ( obrać, pokroić w plasterki i lekko posolić ), papryka, brokuł i pomidory. Później całość doprawić solą, chili i skropić oliwą z oliwek.

🔘 Następnie warzywa włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. W międzyczasie filety rybne natrzeć oliwą z oliwek, doprawić solą, przyprawą sumak i papryką. Po upieczeniu naczynie żaroodporne z warzywami wyjąć z piekarnika i na warzywach położyć rybę. Następnie dalej kontynuować pieczenie przez kolejne 15 - 20 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła/.
Karmazyn zapiekany na warzywach
Całość ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 20 minut.
Karmazyn zapiekany na warzywach
Po wyjęciu z piekarnika na warzywa ułożyć przyprawione przyprawami filety rybne.
Karmazyn zapiekany na warzywach
Teraz warzywa doprawić przyprawami, skropić oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku.
Karmazyn zapiekany na warzywach
Następnie ułożyć warstwę papryki, pomidorów i rożyczek z brokułów.
Karmazyn zapiekany na warzywach
Później ułożyć warzywa warstwami w naczyniu żarodpornym: cebulę, ziemniaki i lekko posolić.
Karmazyn zapiekany na warzywach
Warzywa umyć, obrać, usunąć nasienia i pokroić w paski lub półplastry.

Tagi:

karmazyn dania