Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety z piersi kurczaka to szybkie danie uwielbiane szczególnie przez dzieci. Ich smak można wzbogacić dodatkiem pieczarek z cebulką oraz sera.

Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami

 

  • 3 podwójne filety z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 6 małych garści startego sera żółtego
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta i rozmącone jajko do panierowania kotletów
  • olej

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, kroimy w plasterki, półplasterki lub w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy cebulę, a gdy ta będzie szklista, dodajemy pieczarki i smażymy razem do odparowania wody z grzybów. Pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem.

Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy. Wycinamy kości i błonki. Każdy filet kroimy na 2 części, każdą rozbijamy na cienki kotlet. Kotlety przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażymy na oleju.

Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie układamy porcję pieczarek z cebulą. Każdy kotlet posypujemy serem. Pieczemy 10 minut w 180 st. C. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami
Tak przygotowane kotlety zapiekamy przez 10 minut