Sposób przygotowania:
Zapiekane parówki z ziemniakami w sosie musztardow
Ziemniaki obrać, opłukać i wrzucić do lekko wrzącej i osolonej wody, gotując je "al dente". Następnie odcedzić z nich wodę i utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodając trochę śmietanki i koperku suszonego jak jest.
Z parówek zdjąć osłonki i przekroić je na wpół na wzdłuż.
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem lub nawet olejem i przekładać masę ziemniaczaną z parówkami warstwami. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C i wstawić naczynie na środek na kratkę rusztową i zapiekać przez 35-40 min.
Międzyczasie zrobić zatrzepkę z mąki, śmietanki, musztardy i kostki rosołowej pokruszonej w 1/3 szklanki wody, zamieszać widelcem, by się grudki nie potworzyły, następnie wysunąć naczynie i zalać zapiekankę sosem i ponownie zapiec przez 10-15 min.
Gdy się wierzch zapiekanki zarumieni, wyjąć naczynie, piekarnik wyłączyć, a danie pokroić i nakładać łopatką kuchenną na talerze płaskie.
Spożywać na ciepło.
Z parówek zdjąć osłonki i przekroić je na wpół na wzdłuż.
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem lub nawet olejem i przekładać masę ziemniaczaną z parówkami warstwami. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C i wstawić naczynie na środek na kratkę rusztową i zapiekać przez 35-40 min.
Międzyczasie zrobić zatrzepkę z mąki, śmietanki, musztardy i kostki rosołowej pokruszonej w 1/3 szklanki wody, zamieszać widelcem, by się grudki nie potworzyły, następnie wysunąć naczynie i zalać zapiekankę sosem i ponownie zapiec przez 10-15 min.
Gdy się wierzch zapiekanki zarumieni, wyjąć naczynie, piekarnik wyłączyć, a danie pokroić i nakładać łopatką kuchenną na talerze płaskie.
Spożywać na ciepło.
pieczenie