marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zapiekane parówki z ziemniakami w sosie musztardow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dania zapiekane z dodatkiem sosów starczą nieraz za dwa dania jak się nie ma ochoty pół dnia stać przy garnkach. Wystarczą dwa lub trzy główne produkty, np. ziemniaki, parówki i musztarda.

Zapiekane parówki z ziemniakami w sosie musztardow

Składniki:

Zapiekane parówki z ziemniakami w sosie musztardow

 

  • 1,5 kg. ziemniaków,
  • 2 opakowania parówek,
  • słoiczek musztardy sarepskiej ostrej lub innej łagodnej,
  • 1/2 szklanki śmietanki 12 %,
  • 20 dag.mąki pszennej,
  • kostka rosołowa warzywna,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • sól,
  • szczypta koperku suszonego,
  • 1 l. wrzątku,
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego.

Sposób przygotowania:

Zapiekane parówki z ziemniakami w sosie musztardow
Ziemniaki obrać, opłukać i wrzucić do lekko wrzącej i osolonej wody, gotując je "al dente". Następnie odcedzić z nich wodę i utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodając trochę śmietanki i koperku suszonego jak jest.

Z parówek zdjąć osłonki i przekroić je na wpół na wzdłuż.

Naczynie żaroodporne natłuścić masłem lub nawet olejem i przekładać masę ziemniaczaną z parówkami warstwami. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C i wstawić naczynie na środek na kratkę rusztową i zapiekać przez 35-40 min.

Międzyczasie zrobić zatrzepkę z mąki, śmietanki, musztardy i kostki rosołowej pokruszonej w 1/3 szklanki wody, zamieszać widelcem, by się grudki nie potworzyły, następnie wysunąć naczynie i zalać zapiekankę sosem i ponownie zapiec przez 10-15 min.

Gdy się wierzch zapiekanki zarumieni, wyjąć naczynie, piekarnik wyłączyć, a danie pokroić i nakładać łopatką kuchenną na talerze płaskie.

Spożywać na ciepło.

pieczenie


Tagi:

ziemniaki