Kobi1704

Kobi1704

Kucharz
[Przepisów: 13]

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne danie główne - zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków. Pomysł na sobotni obiad dla 4 osób.

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Składniki:

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

 

  • 0.5 kg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
  • kilka łyżek oleju
  • średnia cebula
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 4 większe ziemniaki
  • szklanka gęstej śmietany
  • 15 dkg twardego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • sos pomidorowy sambal

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Cebulę siekamy, czosnek przekładamy przez praskę bądź drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę.

Całość smażymy kilka minut (mięso musi się dokładnie usmażyć), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego sambal. W między czasie w lekko osolonej wodzie podgotowujemy ziemniaki (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków) nie dłużej niż 15 min.

Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż lekko ostygną. Następnie kroimy je w plasterki. W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy kolejno mięso, pokrojone ziemniaki i sos śmietanowy.

Całość zapiekamy ok 40 min.