VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Mintaj w warzywnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przygotowaniem ryba przypomina rybę po grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno.

Mintaj w warzywnym sosie

Składniki:

Mintaj w warzywnym sosie

 

  • ok. 1 kg mintaja
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierki
  • 4 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 papryki konserwowe
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, lubczyk

Sposób przygotowania:

Mintaj w warzywnym sosie
Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą.

Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę kiszone ogórki i paprykę konserwową.

Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru i lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki ryby. Podajemy na ciepło lub zimno.